Artikel

ARKITEKTERNE GUIDER: 10 TIPS TIL DEN RETTE BELÆGNING

22. februar 2021

Smalle, brede, mørke og lyse. Belægninger fås i et utal af varianter, og der er derfor mange overvejelser, som du skal gøre dig, hvis du skal have ny belægning i din indkørsel, foran hoveddøren, på terrassen eller i haven. De mange muligheder kan gøre det svært at vælge en belægning, der både er praktisk og samtidig passer til husets arkitektur. Læs med her, hvor arkitekterne fra Danske BoligArkitekter guider dig med tips og giver inspiration til den helt rigtige belægning.

Af: Pernille Hjorth   foto: Danske BoligArkitekter

Oversize

De overdimensionerede fliser støbt i beton giver terrassen og gårdrummet mellem længerne i huset tegnet af arkitekt Niels Christoffersen et minimalistisk og stramt udtryk. De lige linjer passer godt til linjerne i facaden ligesom de grå betonflader går fint i spænd med det simple tag i zink uden udhæng. Se mere fra huset hos Danske BoligArkitekter.

Fliser er vejen frem

Brug fliser til at markere hovedindgangen og vejen ind til dit hus. Det virker opfordrende til at komme på besøg og viser tydeligt, hvor hoveddøren er. Du kan fx gøre som arkitekt Allan Lorenzen og lægge fliserne med mellemrum i et hav af perlesten. Se mere fra huset hos Danske BoligArkitekter.

Original 30ér stil

Teglbelægningen matcher husets gedigne facade og med velvalgte detaljer som betontrædesten og tegl lagt på forskellige leder, står den nye belægning godt til det gamle hus fra 30'erne renoveret af arkitekt Allan Lorenzen. Se flere billeder fra projektet hos Danske BoligArkitekter.

Stuen flyder ud i haven

I tilbygningen her har arkitekt Tom Mose brugt samme belægning inde og ude. Foldedørene i hjørnet fuldender fornemmelse af en stue, der smelter sømløst sammen med terrassen. Se mere fra huset hos Danske BoligArkitekter.

Brug linjerne fra huset

Kopier linjerne fra dit hus, når du skal indrette din forhave. Det har arkitekt Lars Bo Poulsen gjort her, hvor facadens stramme og lige linjer går igen i belægningen - næsten som hvis det spejlede sig. Se mere fra huset hos Danske BoligArkitekter.

Få fodfæste på græsplænen

I denne haven har landskabsarkitekt Britta Dalsgaard skabt en grøn, frodig oase ved hjælp af mange mindre rum og forløb. En træterrasse i hårdttræ omkranser huset og bagerst i haven inviterer et nyt muret hjørne med loungemøbler til hygge og afslapning. Se mere fra den fantastiske have hos Danske BoligArkitekter.

 1. Store fliser giver ro
  Store ensartede flader med få fuger virker rolige.  Og med færre fuger, er der mindre ukrudt at tage op. Til gengæld kommer store fliser lettere til at knække og vippe, ligesom regnvand ikke så let kan trænge ned i jorden. Få evt. specialstøbt nogle store betonfliser, du kan bruge i indkørslen og på terrassen. Det ser superflot ud og er en unik og minimalistisk løsning.

 

 1. Små fliser giver bevægelse og intimitet
  Små fliser deler arealet op i mindre dele. Samtidig har du mulighed for at lave nogle vilde mønstre, der med linjer og cirkler kan skabe dynamik og bevægelse. Modsat store fliser, vil regnvand have masser af fuger, det kan trænge ned igennem.

 

 1. Natursten holder længere end betonfliser
  Natursten har et smukt og unikt spil i overfladen og kan holde til både regn, frost og blæst. Modsat betonsten, patinerer de nemlig med skønhed. Til gengæld er de markant dyrere end fliser af beton, ligesom de er sværere at rydde sne på.

 

 1. Miks sten i størrelser og materialer
  Du behøver hverken holder dig til én størrelse sten eller ét materiale. Miks på kryds og tværs, som du har lyst til og skab et unikt udtryk i haven og foran huset.

 

 1. Mørke sten er eksklusive, men varme
  En belægning af mørke sten ser eksklusiv ud og holder sig visuelt rene i længere tid end lyse, hvor man hurtigt kan se skidt og snavs. Til gengæld er de varme at gå på om sommeren, når du bevæger dig ud på dem med bare tæer.

 

 1. Anvend linjer fra husets arkitektur
  En god måde at få belægningen til at passe til dit hus er ved at kopiere dets linjer. Bor du i et minimalistisk, moderne hus med lige linjer, bør du derfor også lægge en belægning i lige linjer med sten i et enkelt design.

 

 1. Brug belægningen aktivt
  Din belægning er ikke bare nogle sten, du kan gå på. De kan også skabe rum, bestemme, hvor du kigger hen og føre dine ben mod hoveddøren eller forbi blomsterbedet og en særlig krog i haven. Tænk derfor nøje over designet på din belægning og brug det aktivt.

 

 1. Lad dig inspirere af indendørstendenser
  Fliser og klinker lagt i dekorative mønstre på gulvet har længe været moderne indenfor. Lad dig inspirere af mønstrene her som sildeben, harlequin og hexagon og brug dem udenfor for et anderledes udtryk.

 

 1. Bind inde og ude sammen
  Lægger du den samme belægning indenfor som udenfor, får du bundet inde og ude sammen på en elegant måde. Lad højden på gulve og belægning være den samme og indsæt store skydedøre mellem rummene, så inde og ude kan flyde fuldstændig sammen til ét stort rum.

 

 1. Spørg en fagmand om hjælp
  Er du gør det selv-typen er belægning muligvis en opgave, du tænker selv at kaste dig over. Men skal du have belagt et stort areal, bør du kontakte en fagmand, da puslespillet der her skal gå op, er omfattende.

Fakta om Danske BoligArkitekter

Danske BoligArkitekters primære opgave er at oplyse om, hvad arkitekter kan bidrage med i forbindelse med større byggeprojekter. Vi skaber kontakt mellem boligejere og kompetente arkitekter, der kan give rådgivning både før og under byggeprocessen.
Arkitekterne er ikke ansat hos Danske BoligArkitekter, men driver deres egne selvstændige virksomheder over hele Danmark. Fælles for dem alle er, at de er medlem af brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder, som siden 2012 har drevet Danske BoligArkitekter som en non-profit-ordning sammen med Videncentret Bolius.
Danske BoligArkitekters ’Trendguide 2020’ kan downloades på www.dbark.dk