Artikel

BOLIGMARKEDET VIL STABILISERE SIG SELV EFTER ET ÅR MED TURBO PÅ

24. juni 2021

Det systemiske risikoråd, som løbende rådgiver regeringen om finansielle risici, kom i går med en henstilling om at stramme danske boligejeres adgang til afdragsfrie lån. Ligesom flere centrale aktører på boligmarkedet mener vi ikke, at tiden er inde til indgreb.

I går offentliggjorde Det systemiske risikoråd en henstilling til regeringen om at stramme danske boligejeres adgang til afdragsfrie lån mod pant i fast ejendom. Henstillingen kommer som en reaktion på de markant prisstigninger, vi har set de seneste år – og særligt under coronanedlukningen.

Men i tråd med regeringen, Dansk Ejendomsmæglerforening og de økonomiske vismænd, så mener vi hos Ejendomsmæglerfirmaet Jesper Nielsen, at det vil være forkert med indgreb nu.

-Efter et års tid med et utroligt lavt boligudbud og lave renter ser vi nu de første tal på, at udbuddet og renten begynder at stige. Det er en sund udvikling, og vi mener derfor, at det vil være forkert med indgreb nu, da vi forventer at boligmarkedet vil stabilisere sig selv, siger stifter og direktør Jesper Nielsen.

Han mener, at der ligger stor værdi i at vente med indgreb, som potentielt vil ramme store dele af den danske befolkning hårdt.

-Værdien af at afvente er, at vi får flere informationer om de mekanismer, der lige nu påvirker boligmarkedet. Vi kan ikke sætte lighedstegn mellem udviklingen på boligmarkedet nu og den, vi så forud for finanskrisen. Den store handelsaktivitet i øjeblikket er ganske enkelt motiveret af andre faktorer nu end dengang, siger Jesper Nielsen.

Mere stabilitet – men fortsat styrke

Efterspørgslen fra landets mange boligkøbere er fortsat stor på boligmarkedet, men markedet har fundet et lidt mere stabilt niveau. Noget tyder derfor på, at boligmarkedet er ved at finde sit normale tempo igen.

-Vi ønsker et stærkt men stabilt boligmarked, der kan fungere som katalysator for vækst i dansk økonomi. Med en god balance kan vi sikre et fornuftigt boligmarked for både købere og sælgere, og det kan også understøtte beskæftigelsen hos landets mange malere, håndværkere, vvs’ere mm.