Arkitektur

10 MINDRE OPGAVER, DU MED FORDEL KAN FÅ HJÆLP AF EN ARKITEKT TIL

29. december 2021

Det ikke kun, når du skal bygge nyt, til eller helt om, at du med fordel kan bruge en arkitekt. Også til mindre projekter kan en arkitekts kreative sind, omfattende byggeviden og æstetiske blik gøre stor gavn. Bliv inspireret af 10 mindre opgaver her, hvor arkitekterne har gjort en enorm forskel.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Andreas Mikkel Hansen, Martin Dyrløv Madsen, Christina Kayser Onsgaard og Pia Enghild

I forbindelse med en totalrenovering fik murermestervillaen fra 1920 selskab af en smuk og tidsløs cedetræsgarage med tilhørende skur. Arkitekt Morten Dalsgaard har tegnet garagen i et stramt arkitektonisk udtryk for at skabe kontrast til den oprindelige murermestervilla. Se mere fra projektet hos Danske BoligArkitekter HER.

  1. Carport eller garage

En carport eller garage er en stor del af dit hus' ydre udtryk. Selv det flotteste hus kan tabe ansigt med en tilfældig løsning fra byggemarkedet. Det er derfor vigtigt, at du vælger en, der passer til dit hus' arkitektur - både i proportioner, materialer og farver. Og her kan en arkitekt være en stor hjælp ved at tegne en, der passer lige præcis til dit hus.

I arkitekt Line Friers eget hus fra 1947 har hun lavet dette fantastiske køkken i olieret egefiner og med en genial siddeniche. Væggen med siddeniche både adskiller og binder stue og køkken sammen og står næsten som en skulptur i rummet. Se mere fra projektet hos Danske BoligArkitekter HER.

  1. Køkken

Der findes masser af flotte køkkendesigns på markedet og i alle prisklasser. Men skal dit køkken fungere 100% fra skuffe til emhætte og ganglinjer, er det ikke nok at købe et dyrt snedkerkøkken. Det skal nemlig også tilpasses dit hjems form og arkitektur samt dine præcise vaner og behov.

God udnyttelse af kvadratmeterne og et unikt design. Arkitektparret Merete Rasmussen & Per Birch Nielsen har forvandlet et gammelt og mørkt badeværelse fra 1960’erne til et fantastisk rum badet i lys. Ved at fjerne skunken, åbne helt til kip og indsætte store tagvinduer, føles de blot 9 m2 meget større, flottere og bedre udnyttet i dag. Se mere fra projektet hos Danske BoligArkitekter HER.

  1. Badeværelse

Rigtig mange funktioner er samlet på badeværelset og samtidig er det fyldt med installationer og regler, der skal overholdes, da der ellers kan opstå store skader. Med hjælp fra en arkitekt sikrer du dig et badeværelse, hvor både design, funktion, pladsunyttelse og vådrumsregler går sikkert hånd i hånd. Ligesom du kan få et badeværelse, der passer til hele boligens sjæl og arkitektur, så der opstår en samlet helhed med resten af dit hjem.

Pladsen bliver udnyttet optimalt og ikke en eneste kubikcentimeter går til spilde i arkitekt Stig Ørum Christensens selvtegnede klædeskab. Her er skabstørrelserne nemlig udregnet, så de passer præcis på længden og mængden af hans eget og hustruens tøj. Se mere fra projektet hos Danske BoligArkitekter HER.

  1. Opbevaring

Den største kilde til rod er mangel på gode opbevaringsløsninger. For har dine ting ikke en fast plads, havner de nemt alle mulige andre steder. En god opbevaringsløsning skal passe til de ting, der skal være i det, være lettilgængelig, være placeret, hvor du har brug for tingene, passe til din boligs særkende og dimensioner og gerne være pæn at kigge på. Og alle de ting kan en arkitekt få ind i et skræddersyet opbevaringsmøbel.

Bungaloven her skulle have nyt tag. Med hjælp fra arkitekt Tom Mose Petersen og hans kreative sind gav det samtidig familien tre ekstra værelser. Se mere fra projektet hos Danske BoligArkitekter HER.

  1. Nyt tag

Ligesom en sort, høj hat giver et markant anderledes udtryk af en person end en kasket, betyder valget af tag også meget for et hus' karakter. Overvejer du at skifte tagmateriale eller ændre hældningen på dit tag, bør du derfor søge rådgivning hos en arkitekt for at sikre dig et velovervejet valg, der passer til husets arkitektur.

Fordelingsgange ender ofte som mørk spildplads. Men under ombygningen af parcelhuset her fra 1960'erne satte arkitekt Rasmus Skaarup ovenlys i loftet, så kvadratmeterne nu er rare og flotte at opholde sig på. Se mere fra projektet hos Danske BoligArkitekter HER.

  1. Mere dagslys

Lys er enormt vigtigt for dit velbefindende i din bolig. Et ekstra vindue kan derfor være en god ide, hvis et område af fx stuen ligger hen i mørke. Men placeringen og valg af vindue betyder enormt meget for det endelige resultat, ligesom risiko for overophedning også skal tages in mente. Og her har en arkitekt bare langt mere erfaring end dig og kan sikre, at du finder den bedste løsning.

Tage på murermestervillaen her har fået en stor energirenovering med et tykt lag isolering. Normalt ville man løse det med en konstruktion af træ som en uklædelig hat. Men arkitekt Morten Dalsgaards hjælp, blev det i stedet løst med tre ekstra rækker mursten, der viderefører husets originale byggetraditioner. Se mere fra projektet hos Danske BoligArkitekter HER,

  1. Energirenovering

Det kan være fornuftigt at foretage en energirenovering af sin bolig, hvis varmen fiser ud. Men ofte ender det med vinduer eller en klodset efterisolering, der ødelægger boligens arkitektoniske udtryk, og det er synd. Skal du energirenovere, bør du derfor alliere dig med en arkitekt. En arkitekt kan også hjælpe dig med at vurdere, hvor et tiltag vil batte mest i det samlede energiregnskab.

Arkitekt Martin Kallesø har tegnet et smukt gæsteanneks til et sommerhus på Præstø. Den smukke irregulære form er inspireret af grunden, og karnappen i siden giver et smukt kig ud i haven fra sengen. Se mere fra projektet hos Danske BoligArkitekter HER

  1. Anneks

Mangler du plads til gæster derhjemme eller i sommerhuset, er et anneks en god løsning og ofte langt billigere end en tilbygning. Men ligesom en forkert carport eller garage kan ødelægge hele udtrykket af boligen, kan et anneks i forkert stil det også. Men med hjælp fra en arkitekt kan du få et anneks, der passer til netop dit hus og dine og dine gæsters behov.

Denne stilrene have er tegnet af landskabsarkitekt Britta Dalsgaard. Haven passer til husets stil og alle linjer i udeanlægget udspringer af sigtelinier, rum og søjler i husets arkitektur – så man oplever en tydelig og naturlig sammenhæng, når man står inde i huset og kigger ud i haven. Se mere fra projektet hos Danske BoligArkitekter HER

  1. Have

En god have er ikke nødvendigvis én stor græsplæne. Haven skal rumme jeres forskellige behov og interesser og passe til grunden. Samtidig skal haven hænge sammen med husets arkitektur. Her kan det være en god ide at få hjælp fra en arkitekt. Ligesom med husets indendørs rammer kan arkitekten tænke i funktionalitet og æstetik, og tegne en have, der passer præcis til jer.

Med en stor karnap i zink er det lykkes familien i murstenshuset her at få glæde af det fantastiske kig ud over Svendborg by og fjorden. Karnappen er tegnet af arkitekt Jørgen Dahlgaard, som familien blev så glade for i arbejdet med karnappen, at de med ham ved roret senere indledte en større ombygning af huset. Se mere fra projektet hos Danske BoligArkitekter HER.

  1. Karnap eller kvist

En karnap eller kvist er et forholdsvis begrænset byggeprojekt, men kan gøre store underværker for din bolig, hvis placeringen og formen er rigtig. En førhen uudnyttet udsigt kan komme frem, en pladsslugende skråvæg kan få ny højde, og et mørkt rum kan blive badet i dagslys. Hvilken løsning, du vil få mest ud af og som samtidig passer til dit hus' arkitektur, kan du få rådgivning om fra en arkitekt.

 

Fakta om Danske BoligArkitekter

Danske BoligArkitekters primære opgave er at oplyse om, hvad arkitekter kan bidrage med i forbindelse med større byggeprojekter. Vi skaber kontakt mellem boligejere og kompetente arkitekter, der kan give rådgivning både før og under byggeprocessen.
Arkitekterne er ikke ansat hos Danske BoligArkitekter, men driver deres egne selvstændige virksomheder over hele Danmark. Fælles for dem alle er, at de er medlem af brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder, som siden 2012 har drevet Danske BoligArkitekter som en non-profit-ordning sammen med Videncentret Bolius.
Danske BoligArkitekters ’Trendguide 2020’ kan downloades på www.dbark.dk