Artikel

BOLIGER FULDE AF FARVER

23. september 2021

Er du også træt af boliger, hvor alt er hvidt, gråt og beige? Farver giver kant og løfter dit humør, så hvis du er modig, er der ingen grund til at holde igen med farvepaletten. Vi har samlet nogle af arkitekternes fantastiske farvekombinationer, så du kan blive inspireret til at sætte kulør på din bolig. 

Af: Amalie Vind  Foto: Andreas Mikkel Hansen, Steffen Stamp og Christina Kayser Onsgaard

KÆRKOMMEN KORAL 

Der er ingen grænser for, hvilke farver du kan bruge i din bolig, så længe du selv synes, de er fede. Villalejligheden her er renoveret med hjælp fra arkitekt Eva Kristine Brørup, der har en rigtig god forståelse af farvernes sammenspil. Det koralfarvede og grønne køkken bryder med lejlighedens ellers lyse farveskala, og de farverige elementer bliver til møbler i rummet. Den dybe grønne farve går igen på badeværelset i et grønt marmorgulv og binder lejligheden flot sammen. Se mere fra projektet her. 

Gul retro-drøm

Arkitekt Anders Barslund har et særligt øje for farver. Til de speciallavede snedkerskabe med kanter i røget eg har han valgt en klar gul farve. Boligejerne siger, at de nok ikke selv havde fundet på at vælge gult til badeværelset, men nu kan de se, at det fungerer rigtig godt. Det lyse terrazzogulv understreger retrostemningen på badeværelset, og er en neutral base for de smukke, gule skabe. Se mere fra projektet her. 

Bad i en lyserød sky

Hvis man har mere end ét badeværelse i sit hus, har man ofte tendens til at indrette dem ens. Men det behøver man faktisk ikke. I denne nybyggede villa af arkitekt Jan Smidt Andreasen er badeværelset i voksenafdelingen indrettet med en fin lyserød håndvask, fliser, der changerer i lyserøde og røde farver, og detaljer i messing. Badeværelset ved børneafdelingen er derimod indrettet med limegrønne, mørkeblå og sorte nuancer. De forskellige farvepaletter giver badeværelserne hver deres stil, hvilket giver hele boligen mere kant. Se mere fra projektet her.

Orange spot på husnummeret

Et nyt hus med stramme linjer kan nemt komme til at se fersk ud, særligt i et ældre villakvarter, hvor de andre huse har fået mere karakter gennem årene. Derfor har arkitekt Lars Bo Poulsen allerede fra første skitse tænkt detaljer ind i husets arkitektur, der giver karakter, heriblandt det store husnummer på facaden. Han mener, at et hvidt og sort hus har brug for kontraster – enten i form af et materiale eller en farve. Den orange farve fortsætter ind i entreen med et lille felt, der antyder sammenhængen mellem inde og ude. Se mere fra projektet her.

Æstetik og praktik i skøn forening

De jernsprossede vinduer og gule mursten i denne villa trækker referencer fra de industrielle 30'er. Arkitekt Eva Kristine Brørup står bag renoveringen af villaen, hvor interiøret understreger den industrielle stil. Køkken og stue er slået sammen i ét rum, for at skabe et samlingspunkt for familien på fire, mens bryggerset ligger i forbindelse med køkkenet, så mange af de praktiske funktioner kan laves her. Det betød også at køkkenet kunne indrettes uden højskabe, hvilket giver et æstetisk og helt enkelt udtryk. Den mørkegrønne og lyseblå farve på elementerne komplimenterer hinanden og forstærker æstetikken. Se mere fra projektet her.

Kobolt comeback

Den koboltblå farve har ligget på hylden i mange år, men nu er der flere og flere, der finder den frem igen og støver den af. Den klare nuance af blå vinder inpas i indretningen, og det er svært ikke at elske den, når man ser den i køkkenet her af arkitekt Søren Sarup. De gennemgående materialer i sommerhuset er træ og beton med tydelige sten, der blender smukt sammen med naturen udenfor. Det blå og gule køkken bryder med de naturlige nuancer og bliver husets samlingspunkt. Se mere fra projektet her.

Barskabet bag døren

Festen er garanteret i herskabslejligheden på Frederiksberg, når man åbner døren til dette fine lyserøde barskab. Som del af en gennemgribende renovering har familien fået en ny planløsning med mindre spildplads. Men en stor omfordeling fører også til døråbninger, der ikke længere har en funktion. Og hvorfor så ikke bruge dem til noget andet? Arkitekt Julie Trier Brøgger står bag ombygningen af lejligheden, hvor dusede farver og pasteller spiller smukt sammen med lejlighedens historiske detaljer.

 

Se mere fra projektet her

Fakta om Danske BoligArkitekter

Danske BoligArkitekters primære opgave er at oplyse om, hvad arkitekter kan bidrage med i forbindelse med større byggeprojekter. Vi skaber kontakt mellem boligejere og kompetente arkitekter, der kan give rådgivning både før og under byggeprocessen.
Arkitekterne er ikke ansat hos Danske BoligArkitekter, men driver deres egne selvstændige virksomheder over hele Danmark. Fælles for dem alle er, at de er medlem af brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder, som siden 2012 har drevet Danske BoligArkitekter som en non-profit-ordning sammen med Videncentret Bolius.
Danske BoligArkitekters ’Trendguide 2020’ kan downloades på www.dbark.dk