Artikel

KØKKENTRENDS I 2021

20. august 2021

Der er bygget mange nye, arkitekttegnede køkkener under pandemien. Men har COVID-19 egentlig haft indflydelse på vores valg af køkkener? Og hvilke trends tegner sig i de køkkener, danskerne bygger lige nu?
Vi tager temperaturen på årets køkkentrends 2021 og giver dig inspiration til, hvordan du kan indarbejde årets tendenser i dit køkken.

Af: Camilla Vinkel.
Foto: Rikke Graff Juel, Christina Kayser O. m.fl.

GRÅT, MEN IKKE KEDELIGT

Grå er blevet et populært valg i køkkenet, og det er måske heller ikke uden grund. Gråtonerne er nemme at matche med farver, og fungerer flot i kombination med både lyst og mørkt træ. Med en god base er det nemt at friske køkkenet op med tilbehør, og på den måde skifte stil, som man lyster. I dette køkken, tegnet af arkitekt Anders Barslund, får de grå fronter selskab af låger i planskåret egetræ og bordplader i naturstenen Quarzit. Det skaber et let og nordisk look. Se husets mange fantastiske løsninger her. 

STILSIKKER MED SORT OG SNEDKERDETALJER

God kvalitet og snedkererede løsninger er en tendens, der tegner sig overalt i boligen - ikke mindst i køkkenet, hvor man træffer valg, der gerne skulle holde i mange år fremadrettet. Dette køkken med en ø i snedkereret eg er fuldstændig tilpasset boligen, som er tegnet af arkitekt Rasmus Bak. Træet vil patinere smukt, som årene går og i kombination med bagvæggens sorte elementer og bordpladen, bliver køkkenet stilsikkert og klassisk, samtidigt med at det er helt i tråd med tidens trends. Se den japansk-inspirerede bolig her.

KARAKTER UDEN GREB

Det grebsløse køkken kan være både en praktisk og hygiejnisk løsning, som tiltaler mange især i disse tider. Men taler vi om et helt hvidt køkken, så kan det også hurtigt blive klinisk og karakterløst uden grebene, som også kan tilføje en stilretning og identitet. Dette køkken, tegnet af arkitekt Anders Lind, har fået karakter og varme ved at kombinere de hvide og grebsløse fronter på overskabene med låger af træ. Selvom køkkenet er simpelt i sit udgangspunkt, så medvirker de forskellige teksturer til en mere indbydende stemning, som er i god tråd med den tendens, som man for tiden oplever i selv det mest minimalistiske boliger. Se den renoverede tilbygning her.

MØRKT TRÆ ER TILBAGE

Med enkelte undtagelser fra reglen, så har mørkt træ ikke været førstevalget, når danskerne de seneste år har indrettet nyt køkken. Men det ser nu ud til at vende tilbage. Flere og flere køkkener ses nu med låger af mørkt træ. Ofte er det i kombination med lyse bordplader eller bordplader i natursten, præcis som i dette køkken, der er tegnet af arkitekt Niels Christoffersen. Et mørkt køkken kan have den fordel, at det kan skabe en intimitet, som et lyst køkken ikke formår. Særligt når det drejer sig om et køkken i et stort rum. Vi er ikke i tvivl om, at de mørke låger af træ er en af de tendenser, vi vil se meget mere af i de kommende år. Se hele den nyopførte villa her.

RETRO OG RESPEKT

Der er mere eller mindre frit valg på alle hylder, når det kommer til stilen i et moderne køkken, og flere har da også fået øjnene op for nogle af datidens dyder indenfor køkkendesign - fx at det ofte tilføjer boligen en stærk identitet at opdatere den i overensstemmelse med den oprindelige arkitektur. Det nye køkken, i denne bevaringsværdige bolig, er inspireret af de originale detaljer i husets interiør. Øen fungerer både som entré, rumdeler og køkken. Køkkenelementerne er nye, og for at matche resten af boligen er de "hacket" af arkitekt Rasmus Skaarup, som står bag restaureringen af boligen. Se hele restaureringen af villaen her.

PERSONLIGT OG FARVERIGT

Farver er en tendens, som har været for opadgåede i flere år. Men det at turde at tage personlige og måske lidt mere vovede valg i indretningen af køkkenet, er noget, der vinder mere og mere frem. Boligejeren bag dette køkken, som er tegnet af arkitekt Eva Kristine Brørup, har ikke været bange for at tage chancer og gøre køkkenet personligt. Her er grønne og turkisfarvede låger kombineret med en bordplade i grøn marmor, som giver rummet masser af liv. Blå og grønne toner på skabsfronterne er et populært valg til køkkenet, men ofte er de mere afdæmpede end vist her. Den industrielle lampe over køkkenøen understreger, at der er tale om et helt unikt køkken. Se hele den personlige bolig her.

KØKKENET BETRAGES SOM ET MØBEL

Endnu et køkken, tegnet af arkitekt Eva Kristine Brørup, illustrerer at køkkenet i stigende grad bliver integreret som et møbel i boligen. Køkkenet skal trække en rød tråd til resten af indretningen i boligen, og møbel-looket skal samtidig skjule, at det rummer praktiske foranstaltninger som opvaskemaskine, køleskab og karklude. Den tendens har været stigende siden køkkenalrummets indtog i slutningen af 1990'erne. De høje ben på denne køkkenø løfter elementerne fra gulvet og giver køkkenet et let og svævende udtryk. Den tynde bordplade i stål er stram og elegant, og samtidig er den både et praktisk og holdbart valg. Se det hele køkkenet her.

 

Fakta om Danske BoligArkitekter

Danske BoligArkitekters primære opgave er at oplyse om, hvad arkitekter kan bidrage med i forbindelse med større byggeprojekter. Vi skaber kontakt mellem boligejere og kompetente arkitekter, der kan give rådgivning både før og under byggeprocessen.
Arkitekterne er ikke ansat hos Danske BoligArkitekter, men driver deres egne selvstændige virksomheder over hele Danmark. Fælles for dem alle er, at de er medlem af brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder, som siden 2012 har drevet Danske BoligArkitekter som en non-profit-ordning sammen med Videncentret Bolius.
Danske BoligArkitekters ’Trendguide 2020’ kan downloades på www.dbark.dk