Artikel

MODERNISEREDE MESTERVÆRKER

28. oktober 2021

Kan du heller ikke få nok af god arkitektur? Vi har samlet nogle fantastiske boliger, hvor du får dobbelt op på smukke detaljer, gennemtænkte løsninger og rene linjer. Her er det nemlig datidens arkitekttegnede mesterværker, der har fået en kærlig opdatering af nutidens arkitekter. Se, hvordan datid og nutid går op i en højere enhed her.

Af: Amalie Vind
Foto: Christina Kayser Onsgaard m.fl.

Udsigten i fokus

Denne smukke, bevaringsværdige villa fra 1961, der har en fantastisk beliggenhed ned til en sø, er oprindelig tegnet af flere velkendte arkitekter, bl.a. Wohlert, Edstrand og Thyrring. (LINK) Arkitekt Rasmus Skaarup har stået for at renovere villaen i dag, så den matcher den moderne families behov, samtidig med, at de originale detaljer er bevaret og understreget. Villaen har fået nye badeværelser, mens entréen og facaden mod haven er renoveret. Se mere fra projektet hos Danske BoligArkitekter her.

Entréen er ombygget, så der kommer mere lys ind, og den nye skydedør i glas sørger for, at man oplever udsigten, så snart man træder ind i huset.

Villaens facade mod haven er ombygget, og det eksisterende vinduesbånd er forlænget og tilpasset de eksisterende. Det gav også mulighed for at inddrage garagen til et kontor, hvor de forlængede vinduer kaster masser af lys over arbejdsbordet. Her kan man fordybe sig i arbejdet og tage en pause, hvor man kigger ud ad vinduet og nyder den fine udsigt til det grønne.

Lys, luft og fine detaljer

Arkitekt Gunnar Milthers tegnede i 1934 denne gulstensvilla, der dyrker tidens typiske funktionalistiske formsprog. Huset er opført i gule tegl, mens taget er belagt med tagpap. Villaen er enkel, uden udhæng, og med en asymmetrisk placering af døre og vinduespartier. I 1963 var det den samme arkitekt, der stod for en om- og tilbygning af villaen. Den nyeste opdatering er lavet af arkitekt Tom Mose Petersen, og den indebar blandt andet en ny tilbygning. Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter. 

Den nye tilbygning på 46 m² er tilpasset den originale villas formsprog. Murstenene er gule og changerer i samme nuancer, og der er tagpap på taget. Tilbygningen er forældrenes afdeling, og den rummer et soveværelse, opholdsstue og bad. Tom Mose Petersen har fokuseret på at fange så meget dagslys som muligt og at skabe en god forbindelsen til haven. Det har han gjort med et stort dørparti mod haven og masser af ovenlys.

Det fine runde vindue er et kærligt citat, hentet fra det oprindelige hus og arkitekten Gunnar Milthers. Brændeovnen er endnu en fin detalje i den nye tilbygning. Her kan man både tænde op og nyde hyggen indendørs og udendørs.

Farvestrålende atmosfære

Det enkle hovedhus er tegnet i 1965 af arkitekterne Friis og Moltke, mens de to volumener til venstre, glasstuen og soveværelset blev tegnet i 1995 af Knud Friis efter Elmer Moltkes død. Da arkitekt Lasse Manshaus købte huset, satte han sig for at renovere det med størst mulig respekt. Se flere billeder fra huset hos Danske BoligArkitekter. 

De tidligere ejer af huset udskiftede det originale køkken i massivt fyr med et nyt køkken i 90’erne, som var helt nedslidt, da Lasse overtog huset. Derfor har han lavet en elegant ombygning af køkkenet. Ved at fjerne en væg og forlænge køkkenbordet langs væggen, der vender mod øst, er der nu rig mulighed for at nyde det smukke morgenlys, mens man får dagens første kaffe. En gennemgående brændeovn, der både kan nydes fra køkkenet og stuen, sørger for hyggen i aftentimerne.

Med inspiration fra de modernistiske arkitekters helt særlige farveforståelse, har Lasse Manshaus fyldt villaen med farver, der fremhæver den enkle arkitektur. Et andet kendetegn ved huset er bjælkerne, der er karakteristiske for Friis og Moltkes villaer. Loftet er egetræslameller med overliggende filt, så den gode akustik er sikret. I den høje glasstue kan familien sidde i alt slags vejr, mens de nyder Brabrandsøen på den ene side og haven på den anden.

Fakta om Danske BoligArkitekter

Danske BoligArkitekters primære opgave er at oplyse om, hvad arkitekter kan bidrage med i forbindelse med større byggeprojekter. Vi skaber kontakt mellem boligejere og kompetente arkitekter, der kan give rådgivning både før og under byggeprocessen.
Arkitekterne er ikke ansat hos Danske BoligArkitekter, men driver deres egne selvstændige virksomheder over hele Danmark. Fælles for dem alle er, at de er medlem af brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder, som siden 2012 har drevet Danske BoligArkitekter som en non-profit-ordning sammen med Videncentret Bolius.
Danske BoligArkitekters ’Trendguide 2020’ kan downloades på www.dbark.dk