Artikel

CORONAKRISEN HAR FORANDRET VORES SYN PÅ BOLIGEN FOR ALTID

3. juni 2021

Nye boligmarkedstal viser en mere rolig udvikling, der kan være starten på enden af det vilde boligmarked, vi alle har oplevet under coronakrisen. Men danskernes syn på boligen kan meget vel være ændret for altid – selv når Coronaen en dag helt slipper sit tag om verden.

Det ekstraordinært aktive boligmarked under Corona med rekordmange handler, historisk lavt udbud og stigende priser kan snart være overstået.

Nye tal fra Boligsiden viser nemlig, at boligudbuddet flader ud, mens forskellen på, hvor mange boliger, der bliver solgt og nye, der sættes til salg, viser en stabil kurve over flere uger i træk. Det er en udvikling, som ifølge Ejendomsmæglerfirmaet Jesper Nielsen kan være et tegn på, at boligmarkedet så småt er ved at ryste effekterne af coronakrisen af sig.

-Vi begynder at se en gradvis ændring af det vilde tempo, der har præget store dele af boligmarkedet det seneste års tid. Men imens visse eksperter har travlt med at sætte eksakte tal på udviklingen, er vi mere optaget af at formidle det marked, vi oplever i vores 11 forretninger rundt om i Danmark. I de mest populære egne af landet oplever vi forsat kamp om boligerne, mens det begynder at blive mere roligt andre steder, forklarer stifter og direktør Jesper Nielsen.

Men mens boligmarkedet kan være på vej tilbage til et mere normalt stadie, tyder meget på, at danskernes behov og ønsker til boligen kan have gennemgået vedblivende forandringer under pandemien.

Året hvor boligbehovene ændrede sig

2020 blev på alle måder et andet år, end de fleste havde forestillet sig. Og coronakrisen er da også omtalt så meget i medierne, fordi pandemien i den grad har ændret vores liv og hverdag. Danskernes boligønsker og behov kan være ændret for altid – motiveret af de markante indgreb som samfundsnedlukning og hjemmearbejde har været.

-Mange boligejere har oplevet, hvordan boligen er gået fra alene at være et hjem til nu også at danne rammerne for arbejde, skole og mange af weekendens aktiviteter, der hidtil foregik væk fra hjemmet. Boligen er ganske enkelt blevet et mere værdifuldt aktiv nu, siger Jesper Nielsen.

Videnscentret Bolius har sammen med Realdania foretaget en undersøgelse blandt over 7.000 danskere. Den viser, at coronakrisen har ændret vores opfattelse af hjemmet, selvom krisen har ramt meget forskelligt.

Generelt set oplever danskerne, at livskvaliteten er dalet, men især lejlighedsboere melder om en lavere oplevet livskvalitet og et fald i glæden for deres bolig. På den anden side giver boligejere i forstadskommunerne udtryk for, at de er blevet mere glade for deres bolig, viser undersøgelsen.

Hos Ejendomsmæglerfirmaet Jesper Nielsen er vi overbeviste om, at den historiske nedlukning og ændring af vores hverdag har fået os til at se boligen i et andet lys. Og vi står klar til at hjælpe dig godt videre, hvis coronanedlukningen har pustet nyt liv i dine boligdrømme.

-Danskerne vil stille større krav til boligens fleksibilitet fremover. Boligen skal kunne rumme en mere mobil hverdag, som hjemmearbejde og fjernundervisning i den grad har sat skub i. Den ændring er vi klar til at gribe, siger Jesper Nielsen.