Arkitektur

SÆT PRIS PÅ DINE BYGGEDRØMME

15. marts 2021

De fleste byggeprojekter starter med en drøm. Måske drømmer du om mere plads, så du kan få et ordentligt hjemmekontor, eller et mere simpelt liv i et nyt sommerhus i klitterne ved Vesterhavet. Måske drømmer du om at åbne stuen med loft til kip og ovenlys, så dit hjem kan føles større og lysere. Men før drømmene kan føres ud i livet, skal du have styr på dit budget, så du ved cirka hvor meget, du kan bygge.

Af: Danske BoligArkitekter, foto: Christina Kayser O. m.fl.

Et byggeprojekt begynder med et økonomisk overblik. Hvor mange penge har du allerede sparret op, og hvad er det realistisk, at du kan låne i banken? Måske har du en stor friværdi, du kan låne af, hvis der er tale om et større projekt. Sørg for at du tidligt i processen har et helt fast budget at arbejde med. Det gør det langt nemmere, når du på et tidspunkt skal til at prioritere i dine ønsker.

Husk, at der bør være plads til en smule elastik i dit byggebudget. Derfor bør du kalkulere med en buffer til uforudsete udgifter undervejs. De opstår altid. Som tommelfingerregel er 5-10% af det samlede byggeprojekt en passende buffer, hvis du skal bygge nyt. Ved om- og tilbygninger bør du dog afsætte lidt mere, ca. 10-15%.

Når du har fundet ud af, hvad din økonomi kan bære, kan du gå videre og undersøge, om det er realistisk i forhold til dit ønskede byggeprojekt.

I denne fase vil du have stor gavn af rådgivning fra en arkitekt. Han eller hun kan hjælpe dig med at prioriterer i dine ønsker, behov og drømme. Og er disse blevet lige et nummer eller to for store i forhold til din pengepung, kan han eller hun ofte også finde på nye ideer og løsninger, der passer bedre til dit budget, så projektet stadig kan realiseres.

TO I ÈN. Spar kvadratmeterne i dit hus ved at kombinere to funktioner i et rum. Det har arkitekt Rasmus Skaarup gjort i dette hus, hvor familien har sparet kvadratmeter til et bryggers, ved at kombinere det med gangen ud til værelserne, der ofte ender som spildplads. KLIK på billedet for at se mere fra huset.

Hvad koster det at bygge en kvadratmeter?

En god måde at finde ud af, hvad en kommende tilbygning eller nyt hus cirka vil komme til at koste, er at kigge på kvadratmeterprisen.

Kvadratmeterprisen afhænger af mange faktorer. Valg af materialer, byggeriets kompleksitet, brug af arkitekt og håndværkernes pris. Og især sidstnævnte kan rykke sig meget alt efter samfundets økonomi og vækst.

Håndværkernes pris afhænger nemlig i høj grad af udbud og efterspørgsel. Efter finanskrisen, hvor de fleste holdt på deres penge, var der ikke mange, der ville bygge, hvorfor håndværkernes priser var lave. I dag ser verden helt anderledes ud. Efter Corona-epidemien har håndværkerne fået ekstraordinært travlt, og samtidig er materialepriserne på vej op. De seneste tal lyder på plus 30%. Kvadratmeterprisen ligger derfor i øjeblikket forholdsvist højt.

Prisen for en kvadratmeter arkitekttegnet hus ligger på cirka 15.000 kr. i de små byer og billigst vest for Storebælt, mens den i de større byer og hovedstadsområdet ligger på omkring 20.000 – 25.000 kr.

Har du planer om at bygge et hus på 170 m2 vil det altså koste fra omkring 2,6 millioner kr. til 4,2 millioner kroner. Hertil skal du lægge prisen på din grund og udgifter til en arkitekt og andre rådgivere, samt alle de udendørs kvadratmeter eksempelvis garage, cykelskur, terrasse og en velanlagt have.

Drømmer du om at bygge et hus ud over det sædvanlige med materialer og løsninger fra øverste hylde, løber kvadratmeterprisen hurtigt op i det dobbelte.

Sådan fordeler udgifterne sig typisk i et byggeprojekt:

Hvad omfatter en kvadratmeterpris?

Kvadratmeterpriser har sit udspring i skønnede erfaringstal fra rådgivere, entreprenører eller håndværkere, og de er derfor behæftet med en stor grad af usikkerhed. Der kan fx være usikkerhed om, hvilke ydelser, begrebet konkret dækker over, hvor i landet priserne stammer fra og hvem, der har oplyst dem.

Den typiske kvadratmeterpris indeholder oftest udgifterne til håndværkere (lønninger m.v.) samt materialer. Og her er der tale om gennemsnitsbetragtninger.

På materialesiden tages oftest udgangspunkt i en gennemsnitlig middelkvalitet, så holder du af design eller høj kvalitet, skal du beregne ekstra udgifter til dette.

Et vigtigt aspekt er også, hvor kompliceret opgaven er. Et badeværelse omfatter typisk mange forskellige installationer, hvilket betyder, at mange faggrupper er involveret. Det sender naturligvis kvadratmeterprisen i vejret.

Kvadratmeterne i rum som fx køkken og bad er dyrere end i et værelse. Afhængig af hvilket køkken og badeværelsesinventar, du vælger, kan det have stor betydning for det samlede byggebudget.

Man kan ikke umiddelbart sammenligne kvadratmeterprisen for et helt hus med en tilbygning. Tilbygninger er oftest noget dyrere pr. kvadratmeter, idet arbejdstiden er forholdsvis længere, ligesom kvadratmeterprisen for en lille tilbygning ofte vil være større end for en stor. Selve arbejdet med at ”sammensætte” en tilbygning med en eksisterende bygning kræver ligeledes en del kostbar arbejdstid

Kilde Videncentret Bolius

KIG PÅ TVÆRS

Med et smukt kig hele vejen igennem sommerhuset kan man også nye havudsigten fra husets bagside. En enkel og smuk detalje, der viser hvad man kan få ud af at bygge et hus med hjælp fra en arkitekt. Huset er tegnet af arkitekt Karina Søgaard. Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter her.

KVALITET FREM FOR KVANTITET

I de nordjyske klitter ligger et helt specielt sommerhus, tegnet af arkitekt Jesper Korf fra N+P Arkitektur. Her er der ikke sparret på andet end kvadratmeterne, da der maksimalt måtte bygges 65 kvadratmeter. Hvad huset ikke har i størrelsen, har det til gengæld i design, godt håndværk og lækre materialer. Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter her.

TO I ÈN

Spar kvadratmeterne i dit hus ved at kombinere to funktioner i et rum. Det har arkitekt Rasmus Skaarup fra 2R Arkitekter gjort i dette hus, hvor familien har sparet kvadratmeter til et bryggers, ved at kombinere det med gangen ud til værelserne, der jo ofte ender som spildplads. Besparelsen på at bygge færre kvadratmeter gav til gengæld luft i budgettet så familien kunne få det smukke, massive plankegulv i douglasfyr, som de drømte om. Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter her.

Fakta om Danske BoligArkitekter

Danske BoligArkitekters primære opgave er at oplyse om, hvad arkitekter kan bidrage med i forbindelse med større byggeprojekter. Vi skaber kontakt mellem boligejere og kompetente arkitekter, der kan give rådgivning både før og under byggeprocessen.
Arkitekterne er ikke ansat hos Danske BoligArkitekter, men driver deres egne selvstændige virksomheder over hele Danmark. Fælles for dem alle er, at de er medlem af brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder, som siden 2012 har drevet Danske BoligArkitekter som en non-profit-ordning sammen med Videncentret Bolius.
Danske BoligArkitekters ’Trendguide 2020’ kan downloades på www.dbark.dk